Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Βιωματική Δράση Β3

                                                                                     γράφει ο Δ. Λαθούρης

Στα πλαίσια του Μαθήματος «Φύση και Άθληση», τη φετινή χρονιά, ασχοληθήκαμε με την ποδηλασία. Ορεινή και δρόμου.
Ξεκινήσαμε με τις βασικές αρχές των τεχνικών χαρακτηριστικών των δυο ειδών ποδηλάτων, της ασφάλειας, και της σωστής ποδηλασίας.
Για την ορεινή εξερευνήσαμε χάρτες και μονοπάτια χαρτογραφημένα και αχαρτογράφητα, σχεδιάζοντας διαδρομές από ήπιες μέχρι αυξημένης δυσκολίας. 
Η επισήμανση ότι το περιβάλλον είναι αυτό που μας φιλοξενεί και ο σεβασμός που απορρέει από το δέος που μας προκαλεί η δύναμη της Φύσης, ήταν καταλυτική στη μαθησιακή μας πορεία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου αντικειμένου, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ελκυστικά.


Για την ποδηλασία δρόμου εστιάσαμε στην σωστή συμπεριφορά στο δρόμο του ποδηλάτη. Η ασφάλεια μας απασχόλησε στο μέγιστο βαθμό, δεδομένου της επικινδυνότητας του αντικειμένου.
Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο, η βιβλιογραφία –περιορισμένη η αλήθεια είναι για την ελληνική πραγματικότητα- η επί τόπου αυτοψία των χώρων και κυρίως η στενή συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο του νησιού, ήταν τα «εργαλεία»  μας στο όμορφο ταξίδι της γνώσης μας.
Σαν επιστέγασμα της προσπάθειας των παιδιών, προτείναμε στο Σύλλογο των Καθηγητών του Σχολείου μας και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την δημιουργία χώρου στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρο ασφαλή για όλους, κοντά στην είσοδο και μέσα στην αυλή του Σχολείου.
Η αποτελεσματικότητα των πράξεων των παραπάνω φορέων, θα καταλήξουν το πρόγραμμα σαν πραγματικά επιτυχημένο, σκεφτόμενοι ότι θα δημιουργηθεί ένα έργο, μικρής έκτασης και κόστους, μεγάλης όμως πρακτικότητας και για τις επόμενες γενιές.
Από την πλευρά των μαθητών τόσο το θεωρητικό όσο -και κυρίως- το πρακτικό κομμάτι του μαθήματος ήταν ενδιαφέρον αλλά πάνω απ’ όλα αποδοτικό, επειδή το πρακτικό ήταν σαφώς περισσότερο από ότι το θεωρητικό και περάσαμε πολύ δημιουργικό χρόνο εκτός αίθουσας.


Υπεύθυνος καθηγητής


         Δ. Λαθούρης